Stilstand is achteruitgang, vinden we bij Youké. Om onze hulpverlening aan gezinnen zo goed mogelijk in te richten, zijn we altijd bezig met doorontwikkeling en innovatie. We denken actief mee met onze regio’s en komen met passende initiatieven. Want alleen als we meebewegen met de tijd waarin we leven, kunnen we persoonlijke hulp bieden die meteen goed is en zijn we in staat dicht bij de kinderen, jongeren en gezinnen te staan.
Sinds 2022 heeft Youké specialistische gebiedsteams gevormd. In deze teams werken hulpverleners vanuit verschillende expertises samen. Ze kijken naar de vragen die er liggen in een wijk of gemeente. Deze nieuwe manier van werken werpt zijn vruchten nu al af: het kind en het gezin staan nog meer centraal en de lijnen zijn korter.
Onze focus op vernieuwing en ontwikkeling wordt goed zichtbaar in het Jaarbeeld 2022. Zo vertelt moeder Cindy hoe ze er niet langer alleen voor staat. Om meteen de juiste hulp te bieden startten we in ’t Gooi een samenwerking met GGz Centraal. Collega Marten vertelt over de innovaties die bij Youké hebben plaatsgevonden – zoals Happybot Felix en de Brug van Verbondenheid. En collega Sharon legt uit welke meerwaarde de steeds uitgebreidere inzet van ervaringsdeskundigen oplevert. Dankzij deze en alle andere medewerkers van Youké kunnen we de best mogelijk hulp bieden, nu én straks.
In 2022 hebben we minder gezinnen geholpen dan het jaar ervoor. Dat komt onder andere door verminderde vitaliteit bij medewerkers na de Covid-periode. Daarnaast is er veel tijd besteed aan doorontwikkeling en innovatie.
2022
2021
Jongeren
Ouders / verzorgers
2022
2021
Om de hulp aan kinderen en gezinnen te verbeteren verbinden wij ons aan drie ambities:
Samenwerking GGz Centraal en Youké: “We werken beide vanuit respect en betrokkenheid”
Lees verder Lees verderCindy vond samen met Youké steun in haar eigen netwerk “Ik sta er niet langer alleen voor”
Lees verder Lees verderOm meteen de juiste hulp te bieden is Youké in 2022 in ’t Gooi een samenwerking met GGz Centraal gestart. Jovanca, GZ-psycholoog GGz Centraal en Audrey, Ambulant hulpverlener bij Youké brengen therapie en behandeling dichter bij elkaar. Het zijn de gezinnen die hiervan profiteren. “Samen kunnen we sneller de juiste hulp bieden.”
Audrey, Ambulant hulpverlener Youké | Jovanca, GZ-psycholoog GGz Centraal“GGz Centraal en Youké werken al langer samen voor gedeelde gezinnen,” legt Jovanca uit. “Maar in 2022 werd die samenwerking geïntegreerd in onze visie. Dat betekent dat we nu gaan kijken hoe we nog beter op elkaar kunnen aansluiten.” De meerwaarde van samenwerken wordt helder als Audrey vertelt over de werkwijze zónder samenwerking. “Je komt in een gezin, krijgt een dossier en gaat aan de slag. Als je tegen dingen aanloopt waar hulpverlening nodig is die buiten het aanbod van Youké valt, ga je verder kijken. En stuit je op fikse wachtlijsten.... Soms zit ik al bijna aan het einde van mijn traject met een gezin als er eindelijk een derde partij bij komt. En dan moet je nog maar afwachten of de hulp waar je op hebt gewacht, passend is. Is dat niet het geval, dan begin je weer van voren af aan. Door samen te werken met GGz Centraal kunnen we sneller schakelen en meteen de juiste hulp bieden.”
“We vullen elkaar heel goed aan,” vertelt Jovanca. “Wij werken vooral vanuit onze locatie met therapieën. Youké komt bij de gezinnen thuis. Daardoor kunnen we een goede vertaalslag maken tussen de behandelkamer op kantoor en de thuissituatie. We hebben dezelfde visie op jeugdhulpverlening. Werken beide vanuit respect, zijn betrokken, duidelijk en direct.” De samenwerking vermindert doorverwijzen enigszins maar “we zijn nog niet waar we willen zijn”, aldus Jovanca. “Voor een doorverwijzing moeten we langs de gemeente. Dat is een extra stop waardoor het langer duurt voordat ouders de juiste hulp krijgen. Het liefst wil je met één gesprek de jeugdhulp en ggz tegelijk inzetten.”
In 2022 werkten Audrey en Jovanca samen bij een gezin waar al jaren hulpverleners over de vloer kwam. “Vanuit GGz Centraal hadden we al zoveel geprobeerd,” blikt Jovanca terug. “Het was lastig. We schakelden Audrey in en zij kon met het gezin en andere belangrijke personen aan de slag in de thuissituatie. Gaandeweg kwam er van alles boven water. Dat hadden we vanaf kantoor niet voor elkaar gekregen. Audrey heeft de boel echt in beweging gebracht.” Audrey: “Ik koppelde mijn bevindingen en ideeën steeds weer terug aan Jovanca. Zo bleven we goed op één lijn. Die communicatie is bij onze samenwerking essentieel. We bellen geregeld met elkaar en gaan om de zoveel tijd samen om de tafel om te evalueren. In de toekomst moet dit nog structureler. Het zou fijn zijn als we vanaf de start van een casus meteen samenwerken. En – om de samenwerking nóg gemakkelijker te maken – zou een gezamenlijk pand een mooi plan voor de toekomst zijn!”
In 2022 startten de hulpverleners van Youké met werken met het 7-factorenmodel. “Gezinnen voelen zich dankzij deze aanpak echt serieus genomen.” Linsey is Projectleider Integrale Jeugdhulp en enthousiast over deze nieuwe werkwijze. Door dit model met het gezin in te vullen, ontdekken ze samen wat van invloed is op de aanmeldvraag.
“Voordat we met dit model werkten, voerden we een gesprek met het gezin en gingen we vervolgens zelf aan de slag met het invullen van een verklarende analyse,” legt Linsey uit. “Het risico bestaat dan dat je de essentie van het gezin mist. Wie kent de situatie nu beter dan het gezin zelf?! Met het 7-factorenmodel –bestaande uit de factoren Aanmeldreden, Verwachtingen, Vaardigheden, Stressoren, Kwetsbaarheid, Kracht en Steun- leggen we de basis samen met het gezin. Zo krijgt het gezin veel meer inzicht in de eigen situatie, herkennen de gezinsleden datgene wat in de analyse staat en sluiten we veel beter aan bij hun werkelijkheid.”
Door op deze manier het gezin zelf in stelling te brengen, wordt de verklarende analyse geschreven in de taal van het gezin. “De balans tussen hun taal en de hulpverleningstaal wordt zo veel beter,” legt Linsey uit. “Ook het plan en de doelen die op basis van de verklarende analyse worden opgesteld, zijn meer ‘van het gezin’. We geven het gezin eigenaarschap over hun eigen plan. En dat werkt heel goed.”
Het 7-factorenmodel dwingt om abstracte termen concreet te maken. Linsey: “Waar voorheen uit de analyse kon komen dat een gezin moest focussen op ‘schoolse vaardigheden’ van hun kind - maar eigenlijk onduidelijk bleef over welke vaardigheid dit precies ging - wordt dat in het nieuwe model concreet. Dat is heel motiverend voor de gezinnen.”
Linsey merkt dat gezinnen heel positief zijn over het model. “Ze voelen zich serieus genomen. We bieden hulp maar nemen het niet over. Uiteindelijk kan het gezin verder zonder ons, dus we willen hun eigen kracht vergroten. Bovendien kijk je met dit model breder. Een kind dat niet eet; waar ligt de oorzaak? Niet alleen bij het kind maar ongetwijfeld ook door invloeden uit de omgeving. Al pratend over het model kijken ouders veel makkelijker naar zichzelf. En komt er ineens veel meer op tafel. Zo richtten we ons onlangs primair op de ADD-signalen van een kind maar ontdekten we gaandeweg omgevingsfactoren die het gedrag mede bepaalden.”
Ook hulpverleners profiteren van het model. “Je gaat beter doordacht aan de slag. Hoewel er nog geen harde resultaten zijn, zie ik wel dat we met dit model sneller hulp kunnen bieden én sneller de best passende hulp, op maat voor de persoon in kwestie.”
Cindy is 47 jaar en alleenstaande moeder van twee tieners. Vanwege verschillende uitdagingen was het gezin al langer bekend met hulpverlening. Na de scheiding tussen Cindy en haar man kreeg ze hulp van Youké. Mathilde, Jeugdzorgwerker integraal team bij Youké, deed haar intrede in het gezin. “We hebben geen geheimen voor elkaar.”
“Toen Mathilde kwam, was het best een warboel in ons leven,” vertelt Cindy. “Mathilde hielp met kijken wat ik nodig had om mijn kinderen te ondersteunen, wat ik zelf nodig had en of de hulp die we kregen nog toereikend was.” Mathilde: “Er was veel hulpverlening in Cindy’s gezin maar niemand had écht zicht op hoe het thuis ging. Ik ging kijken welke problemen er speelden. We gingen aan de slag met de emotieregulatie van Cindy’s zoon en ik hielp Cindy om haar dag-structuur te verstevigen.”
Tijdens een netwerkbijeenkomst onder leiding van Mathilde en een collega werd samen met vrienden, kennissen en familie van Cindy gekeken waar de zorgen lagen, wat er goed ging en wat minder. En hoe de kracht van het netwerk een rol zou kunnen spelen. Cindy: “Mathilde kreeg iedereen mee en er bleek veel bereidheid te zijn om bij te springen. Een goede vriendin van me werd degene met wie mijn dochter praat als ze het moeilijk heeft. Haar hulpverlening was afgerond en dankzij mijn vriendin hoefde er geen individuele vervolghulp opgestart te worden. Dat was ook hoe mijn dochter het graag wilde. Mijn vriendin kent ons al tien jaar dus heeft ze aan een half woord genoeg. En de lijntjes met haar zijn veel korter dan die met formele hulpverlening.”
Mathilde: “Met haar netwerk heeft Cindy hulp om de hoek. Er staat altijd wel iemand klaar. Bovendien blíjven deze mensen in haar leven; hulpverleners sluiten het traject op een bepaald moment af en nemen afscheid.” Cindy: “De emotiemeter van mijn zoon maakt écht een verschil en de dagstructuur hangt aan de muur. Het lukt me steeds beter deze vast te houden, mede dankzij mijn nieuwe vriend. Het gaat beter met ons en Mathilde heeft daar voor een belangrijk deel aan bijgedragen. Ze is open en direct, we hebben geen geheimen voor elkaar. Ze sloot goed aan bij ons gezin. Kwam soms tijdens het avondeten meekijken of zelfs in het weekend. Precies op de goede momenten; als iedereen thuis was.”
“Terwijl ik voorheen het gevoel had dat ik er alleen voor stond, heb ik nu een mooi netwerk om me heen van mensen die me helpen,” besluit Cindy. “Oude vriendschappen komen weer tot leven. Ik voel me sterker en heb meer zelfvertrouwen, helemaal sinds ik weer een baan heb!”
De namen van de betrokkenen zijn om privacy-redenen gefingeerd.
Om de verbinding tussen jongeren en professionals te verstevigen, werkt Youké met ervaringsdeskundigen. Zo startte Sharon in 2022 als ervaringsdeskundige op een tijdelijke woongroep voor jongeren. Sharon kwam zelf als tiener in aanraking met specialistische jeugdhulp en ging later als jeugdhulpverlener aan de slag. “Het verbindt als ik vertel dat ik vroeger ook in deze situatie zat.”
Hoewel Sharon nog maar 26 jaar oud is, is ze uitgerust met de nodige levens- én werkervaring. Ze was groepswerker in de gehandicaptenzorg, ging vervolgens aan de slag in de jeugdhulp – eerst in een gezinshuis, later bij een specialistische (logeer)opvang, op een behandelgroep en bij een perspectiefhuis – en kwam daarna via een vacature voor ervaringsdeskundige bij Youké terecht. Als tiener ontving ze zelf hulpverlening en dat maakte dat ze in 2022 ook werd aangesteld als ervaringsdeskundige.
“Mijn ervaringen als cliënt en groepswerker komen hier heel mooi samen,” vertelt Sharon. “Het feit dat ik als tiener in aanraking kwam met hulpverlening, maakte me al tot iemand met ervaringskennis. Ervaringsdeskundige werd ik pas nadat ik via Youké de opleiding van ExpEx volgde. In twaalf sessies gingen we aan het werk met thema’s als feedback geven en ontvangen, stigma en je eigen veiligheid.”
Sharon ervaarde zelf in haar jeugd hoe belangrijk het is dat je begrepen wordt. “Ik was dertien toen ik voor het eerst op een crisisopvang terechtkwam. Ik vond daar rust maar ik werd niet direct begrepen, terwijl ik dat wèl had verwacht. Ik nam me voor dat ik dat later helemaal anders zou gaan doen. Daar ben ik op teruggekomen. Het ligt genuanceerder. Je kunt niet zomaar iemand doorgronden. Dat kost tijd. Wel kun je als hulpverlener zeggen: ik wíl je graag begrijpen en doe daarvoor mijn uiterste best.”
Sharons meerwaarde werd al snel na haar aanstelling zichtbaar toen ze op de woongroep in contact kwam met twee meiden die moeite hadden met emotieregulatie. “Ik investeerde in een goede band. We hebben uren gewandeld en gekletst. Samen bespraken we wat we konden doen om escalatie voortaan te voorkomen. We stelden een signaleringsplan op; een soort stoplicht op papier met kleuren die aangeven hoe de vlag erbij hangt. De meiden waren niet direct happig op zo’n plan maar toen ik vertelde dat het mijzelf vroeger veel gebracht heeft, draaiden ze bij. Ik nodigde een van de meiden uit om tijdens een vergadering met collega’s zelf haar signaleringsplan te presenteren. Er ontstond een mooie dialoog tussen de jeugdwerkers en het meisje. Samen konden we haar plan verder aanscherpen. Ontzettend waardevol!”
We zijn de inzet van ervaringsdeskundigen binnen Youké nu verder aan het ontwikkelen. In 2025 moet het stevig geïmplementeerd. Sharon: “Er moeten nog meer ervaringsdeskundigen komen. Niet alleen op de groepen maar ook bij ambulante zorg en pleegzorg. In samenwerkingsverband blijkt ons perspectief een waardevolle toevoeging. Iedere jongere verdient de herkenning en erkenning van een ervaringsdeskundige.”
In 2021 zette Youké de eerste stapjes op het gebied van vitaliteit. In 2022 kreeg vitaliteit dankzij allerlei mooie activiteiten - georganiseerd door vitaliteitsteam YouFit - steeds meer invulling. Maar er is nog altijd geen tijd om achterover te leunen, weet Vitaliteitscoach Leonie. “Ik hoop dat vitaliteit – en het zorgen voor je eigen vitaliteit – een standaard onderdeel wordt van onze organisatie.”
“We willen een vitaliteitsaanbod creëren waarmee iedereen binnen Youké - teams en medewerkers - zélf aan de slag kan met hun gezondheid,” legt Leonie uit. “Workshops, 1-op- 1 coaching, speciale teamdagen die we KNALdagen noemen, ga zo maar door. Aan ideeën geen gebrek; we bruisen van de inspiratie!” Dat was goed zichtbaar in 2022. YouFit zocht volop de samenwerking met andere teams binnen Youké. Leonie: “We proberen in te spelen op wat er in de organisatie speelt. Zo zagen we dat de overstap naar het nieuwe elektronisch cliëntendossier Medicore medewerkers stress opleverde. Samen met de projectgroep zijn we gaan kijken hoe je hier het beste mee kunt omgaan en stress kunt reduceren.”
“In 2022 organiseerden we voor het eerst de Week van de Vitaliteit,” vertelt Andrea. “Een week boordevol activiteiten op het vlak van vitaliteit; workshops mindfulness en ‘Grip op je Mailbox’, stoel- en voetmassages en het project ‘Finally Focus Time’ waarbij teams een online omgeving opzetten om met elkaar gefocust aan een taak te werken. Een deel van de activiteiten in deze themaweek is opgenomen in ons structurele vitaliteitsaanbod.”
“Ook de KNALdagen van 2022 bleken voor herhaling vatbaar,” blikt Andrea terug. “Dit zijn dagen waarop je met je team administratieachterstanden gaat wegwerken. Een soort voorjaarsschoonmaak. Natuurlijk wordt er dan ook samen geluncht.” Leonie’s functie als Vitaliteitscoach was ook één van de noviteiten van 2022. Als coach zet ze zich in om medewerkers die uitvallen gezond en een stuk tevredener weer terug te laten keren naar het werk. “Ik hoop dat vitaliteit een nog vanzelfsprekender gespreksonderwerp wordt tussen medewerkers en leidinggevenden. Dat het een vast onderdeel wordt van de gesprekscyclus. En dat teams prioriteit maken van hun teamvitaliteit. Alleen als we vitaliteit echt gaan ademen, kunnen we verzuim duurzaam terugdringen.”
Meer weten over Youké en vitaliteit? Lees ook dit artikel.
De medewerkers van Youké staan nooit stil. Altijd wordt gezocht naar manieren om de jeugdhulp verder te verbeteren. Innovatie speelt daar een steeds grotere rol in. Inspiratie voor innovatieve ontwikkelingen komt van de medewerkers zelf. De Innovatiemakelaars van Youké stimuleren én vangen deze goede ideeën. Marten (Projectleider Innovatief Klimaat) is een van deze makelaars. Hij vertelt over de stand van zaken anno 2022.
“In de regio’s Eemland en Lekstroom zijn we aan de slag gegaan met wachtlijstverzachting,” blikt Marten terug. “De wachttijden voor kinderen die voor dagbehandeling of vroegdiagnostiek in aanmerking komen, zijn vaak te lang. Wat kunnen we in die tijd doen om het wachten te verzachten en de problematiek te stabiliseren? We verzamelden allerlei ideeën van medewerkers. Samen ontstond het idee om – bij wijze van experiment - de ouderschapstraining die pas gegeven wordt als de hulpverlening bij een cliënt al is gestart, naar voren te halen. De eerste resultaten van de experimenten zijn positief, met als belangrijke opbrengst dat ouders al in een vroeg stadium in contact kwamen met ouders die hetzelfde meemaken. Ook zijn we gaan experimenteren met het voeren van ambulante gesprekken tijdens de wachttijd. We hopen hier in 2023 resultaten op te kunnen boeken.”
In 2022 werd ook het idee voor Happybot Felix verder uitgedacht en uitgevoerd in een experiment. De Happybot helpt kinderen – door op meerdere momenten per dag via de happybot aan te geven hoe ze zich voelen - om meer grip op hun emoties te krijgen. Marten: “Het experiment is inmiddels afgerond en het goede nieuws is: we hebben acht Happybots aangeschaft om deze breder in te zetten in de organisatie. Een prachtig resultaat!”
Een andere mooie ontwikkeling in 2022 was het invulboekje ‘Brug van Verbondenheid’, voor ouders die door een contactbreuk vanwege een scheiding geen contact met hun kinderen hebben. In het boekje kunnen ouders voor hun kind schrijven over herinneringen en hoe ze de periode van contactbreuk ervaren. Als het contact hersteld is, geven ze het aan hun kind. “’Kijk, je bent niet weggeweest uit mijn leven’, zeggen ze daarmee. Het idee kwam van een medewerker; zij proefde bij ouders vaak de behoefte aan zo’n hulpmiddel. Met het boekje wordt begin 2023 geëxperimenteerd om te testen wat de werkende elementen zijn. Evaluatie moet uitwijzen wat de volgende stap wordt.”
De methodiek van inleven, definiëren, ideeën genereren, prototyping en testen heet design thinking en is wat Marten betreft de beste manier om gefundeerd aan innovatie te werken. Design thinking is de basis van alles wat Youké doet op het vlak van innovatie. Het voorkomt dat er ‘zomaar’ iets wordt gedaan en zorgt ervoor dat er altijd gefundeerd wordt gehandeld. “De komende tijd gaan we deze methodiek verder uitbouwen met behulp van design sprints. Daarbij werken we binnen een dag van een probleem naar het prototype van een passende oplossing. Waar we vervolgens mee gaan experimenteren in de praktijk. Het zou mooi zijn als we op die manier effectief kunnen innoveren met een korte doorlooptijd!”
Meer weten over het innovatieve klimaat van Youké? Lees ook dit artikel.